Bagageregler ✈️👜💼

Flybranchens bagageregler kan være en jungle at forstå og sætte sig ind i. Noget jeg tror mange kunne have brug for, er en bagageregelsordbog. Så dette blogindlæg skulle gerne belyse, hvad du skal være opmærksom på mht. bagage, når du skal ud at rejse. Kender du nogen der skal ud og rejse? Så send dem et link, så de også kan få styr på bagagen. Det er aldrig sjovt at skulle stå og pakke om, eller smide noget ud, i lufthavnen, eller betale 500kr for et ekstra stykke bagage!

Rejsebureau eller flyselskab

Det første man skal være opmærksom på, er at der er forskel på et rejsebureau og flyselskab. Booker du din rejse gennem et rejsebureau, er det ikke dem der også flyver flyet – de booker dig bare en plads hos flyselskabet. Desværre sker det nogle gange, at rejsebureauet sender en billet til passageren, hvor der står der er bagage inkluderet, mens de køber en billet hos flyselskabet uden. Så står passageren i lufthavnen med en billet uden bagage, selv om der i deres papirer står at der er bagage inkluderet. De skal så betale for et ekstra stykke bagage. Så kan man jo sende regningen til rejseselskabet når man kommer hjem igen. Men hvis du rejser med rejseselskab, så kan man i mange tilfælde bruge sin bookingreference hos flyselskabet, til at gå ind på flyselskabets hjemmeside og se om der er bagage inkluderet. Booker du derimod direkte gennem flyselskabet, så er det jo dem der har lovet dig et stykke bagage, hvis det står på dine papirer, og så er det en anden sag.

Billettype

Flybilletter er langt fra ens alle sammen. De fleste ved nok, at der findes både firstclass-, business- og economyklasse billetter, men der findes mange flere end det. Det er meget forskelligt fra flyselskab til flyselskab, hvad de kalder dem, og hvilke de har. Men som hovedregel har de dyrere klasser også mere bagageallowance. På economy er der både billetter med og uden bagage – hos mange selskaber hedder det en Light-billet hvis der ikke er inkluderet bagage. Men da det er en jungle, så få læst din billet ordenligt. Hvad står der du med have med af indchecket bagage? Står der light er der altså (typisk) ikke indchecket bagage inkluderet.

Mellemlanding?

Skal du mellemlande undervejs på din rejse? Så er der nogle ting du skal være opmærksom på ift. din bagage. Er det to forskellige flyselskaber, så er det ikke sikkert, at der er en samarbejdsaftale mellem de to selskaber. Så risikerer du, at skulle hente din bagage, inden du skal videre igen. Er begge flyselskaber i samme alliance (fx Skyteam eller StarAlliance), så kan de som hovedregel godt sendes direkte videre. Dog skal det være købt som én billet. Så selvom du køber to billetter med samme flyselskab, så kan du formegentlig ikke få det checket hele vejen igennem, hvis du har været inde og booke dem seperat! Nogle gange kan det godt gøres, men som hovedregel er det altså bedst at købe én billet, hvis du vil være sikker på at få den checket direkte videre. – Nogle steder skal du hente din bagage ligemeget hvad når du mellemlander, for eksempel i USA hvor al bagage altid skal hentes når du lander i USA – ligemeget hvor eller med hvem du skal med videre. Dog vil jeg stadig råde jer til at købe en samlet billet, da de på næste fly så kan se du er på vej,

Bagagekoncepter

I luftfartsbranchen skelner man mellem 2 bagagekoncepter – altså to former for bagageregler. Der er weightconcept og piececoncept. Weightconcept er at man må have så mange stykker med man vil, som tilsammen maks må veje en given vægt. I piecekoncept er der også regler for antallet af stykker, for eksempel 1 stk á 23kg. Står der kun 20k eller 20kg, så betyder det typisk at det er vægt koncept, og så må du altså tage så mange stykker med du vil, så længe de tilsammen maksimalt vejer 20kg. Er du i tvivl om hvorvidt det er weight- eller piececoncept, så er det altså en god huskeregel at hvis der står et antal ‘gange’ eller ‘á’ en vægt (fx 1×23, 2 á 23kg) så er det piecekoncept, mens hvis der kun står en vægt er det weightconcept. Derudover burde du kunne finde det på flyselskabets hjemmeside. Tyrkish Airlines bruger for eksempel weightconcept, mens f.eks. SAS, Norwegian og Lufthansa bruger piececoncept.

 

Håndbagage

Jeg oplever tit at folk ikke ved at der er regler for håndbagage, og hvorfor de er vigtige at overholde. Mange flyselskaber opererer med 8kg, men nogle har også hele 10kg. Desuden er der typisk en meget klar regel om maks ét styks håndbagage – plus ét styk personligt item. Så rigtigt tit får man altså vejet håndbagagen, hvis man kommer med en trolley, så få den nu lige vejet hjemmefra. Det er som sagt ærgerligt at skulle pakke om eller smide noget ud i lufthavnen! Grunden til at det er vigtigt at overholde, er at det kan gøre virkelig ondt at få en tung taske i hovedet, hvis den skulle falde ud. Desuden er der meget tit diskussioner om størrelsen på håndbagage – så læs lige flyselskabets regler inden afgang. Er det for stort ender du med at skulle betale for et ekstra stykke bagage. Størrelsen på det personlige stykke er heller ikke ligemeget, typisk taler man om en lille dametaske, en computersleeve (ikke taske) og ikke en rygsæk. Størrelsen på det personlige item kan også findes på flyselskabets hjemmeside – og mange flyselskaber har målere til begge i lufthaven. Står du i gaten med både rygsæk og trolley vil du typisk risikere at få taget trolleyen i gaten (især hvis flyet er helt fyldt).

Ekstra og bagage

Skal du købe mere bagage end du har med med i billetten, kan det i mange tilfælde bedst betale sig at gøre hjemmefra. Det er for mange flyselskaber billigere hvis du gør det hjemmefra, op til 48 eller 24 timer før afgang. Skal du have noget specielt bagage med (ski, cykel, hund/kat etc.) skal det også gerne bookes og betales på forhånd – nogle flyselskaber vil ikke have det med hvis det ikke er booket på forhånd.

Andet specialbagage

Så er der specialbagage som tv, mikroovne og lignende, men her skal man også være opmærksom på at det ikke er alle flyselskaber der ønsker at have dette med. Lightere er også noget man skal være opmærksom på. Man må have én lighter med pr. passager, og den skal bæres på passageren (i en lomme el. lignende). De må altså ikke pakkes i den indcheckede bagage. Fyrværkeri er selvfølgelig strengt forbudt. Gasblus (hvis man fx. skal på spejdertur eller backpackertur) skal være helt tømt for gas.

Klapvogne og barnevogne

Ååh de kære klapvogne og barnevogne.. Rejser du med børn er det også noget man skal være opmærksom på. Først og fremmest skal du være opmærksom på, at barnets alder har betydning for hvad du må have gratis med. Hos mange flyselskaber må du have enten en klapvogn eller barnevogn (eller børnesæde) med. Men nogle selskaber tillader at du har både klapvogn og barnevogn med – så igen; læs på flyselskabets hjemmeside. Dog kun så længe de er infants (under 2 år) – så er de fyldt to år, så skal der som hovedregel betales for at have det med, også “bare” en paraplyklapvogn.

I Københavns Lufthavn er der en regel om at kun paraplyklapvogne må tages med til gaten – så dem der foldes sammen på midten (og altså ikke som en paraply) skal altså checkes ind. Derfor kan du godt have oplevet at få lov i andre lufthavne, men det er altså en lokal regel, som derfor gælder alle flyselskaber på afgange fra København. Enkelte flyselskaber tillader overhovedet ikke klapvogne til gaten fra København, så check også hjemmesiden for dette.

Der er dog en forholdsvis ny klapvogn, som kan klappes så meget sammen, og pakkes i en lille taske, der er så lille at den opfylder reglerne for håndbagage. Derfor kan den medbringes som et stykke håndbagage, altså også efter barnet er ældre end 2 år (men så er det selvfølgelig i stedet for en trolley).

Opsumering

Vigtigeste pointe, som jeg nu har skrevet mange gange, er at man skal ind på flyselskabets hjemmeside og undersøge de konkrete bagageregler! Det jeg her har givet, er et overblik over hvad du skal være opmærksom på, og hvad du konkret skal undersøge, og hvilke regler der typisk gør sig gældende. Jeg håber det har givet et overblik, så man kan undgå de negative oplevelser i lufthavnen.

Har du haft nogle oplevelser med bagageregler? Så del dem gerne. Jeg har jo et professionelt syn på det (som en der har arbejdet i check-in), så det er altid spændende hvis nogle vil dele deres side af oplevelserne.

Mange hilsner,
Eloïse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *